SAUSMEDIS ALTAJAUS ANSTYVASIS

SAUSMEDIS ALTAJAUS ANSTYVASIS

3 €
Atnaujintas:
Peržiūrėtas: 524

Skelbimo aprašas

Atsparus salciams ir salnoms gausiai dera.Didesni kieki atvezu i vieta.Sodinukai yra 1-2-3-4-5-1o metu amziaus.Kainos atitinkamai nuo 10 iki 50Lt
Valgomasis (melsvauogis) sausmedis į Lietuvos sodus atkeliavo iš Tolimųjų Rytų, iš Sibiro.
Vaiskrūmis nereiklus dirvai, auga ir rūgštesniame dirvožemyje. Geriausiai dera priesmėlio, priemolio, molio ir durpiniame dirvožemyje. Svarbu, kad dirva būtų gerai perkasta, patręšta mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Vienam arui reikia 5 kg superfosfato, 2 kg kalio sulfato, perpuvusio mėšlo ar komposto.
Sodinama rudenį ir pavasarį. Pakanka iškasti tik tokio gylio duobę, kad laisvai tilptų šaknys. Gausiai paliejus, belieka laukti, kol sausmedis prigis ir pradės augti.
Mūsų žiemos, pavasario permainingi orai šiam augalui visai nepavojingi. Anksti atbudę iš ramybės būsenos, jie anksti pradeda žydėti, anksti užauga ir nunoksta uogos. Anksčiau nei kiti augalai ir rudeniui pasiruošia. Taigi sausmedžius galima sodinti jau rugsėjo mėnesį.
Vietą reikia parinkti iš anksto, kad vaiskrūmio vėliau netektų kilnoti iš vienos vietos į kitą, nes jis nemėgsta persodinimo.
Krūmai užauga dideli, todėl juos vieną nuo kito reikia sodinti bent jau per 2 metrus. Galima auginti kaip serbentus juostoje. Tiktų ir gyvatvorei ties sklypo riba. 2-3 krūmus galima būtų pasodinti pievelės kampe - augalo lapai labai dekoratyvūs.
Sodininkams šis augalas kelia mažiausiai rūpesčių. Per sausras jį reikia retkarčiais gausiai palieti.
Kenkėjai augalo nepuola, nebent masinio žiemsprindžių išplitimo metais vikšrai šiek tiek apgraužia lapus. Uogoms kenkiančių vabzdžių kol kas nėra. Tačiau uogas jau spėjo įvertinti paukščiai - prinokusias noriai lesa.
Maistingos ir vitaminingos uogos valgomos šviežios, iš jų verdami kompotai, uogienės, spaudžiamos sultys. Vaikai labai mėgsta sausmedžio uogas su pienu. Jos puikiai išsilaiko užšaldytos (šaldomas uogas verta apibarstyti cukrumi).
Valgomasis sausmedis tinka ne tik maistui, bet ir vaistams. Uogos vartojamos sutrikus virškinimui, sergant širdies ir kraujagyslių ligomis, esant hipertenzijai. Uogų ir šakelių nuoviras pasižymi šlapimą varančiu poveikiu. Turi antiseptinių savybių - tinka skalauti gerklę. Sausmedžiai vartojami kaip apsauginė priemonė nuo radionuklidų.

Kuo turtingi sausmedžiai
Sausmedžio uogose gausu mineralinių medžiagų: geležies, magnio, natrio, kalio. Mikroelementų: jodo, mangano, vario. Sudėtyje yra organinių junginių: daug antocianų, kurie uogoms suteikia intensyvią mėlyną su purpuriniu atspalviu spalvą; taip pat cukrų (apie 8 proc.), rūgščių (apie 2 proc., iš jų askorbo rūgšties - 20-80 proc.), vitaminų P ir PP, pektino, rauginių medžiagų.
Botaninis aprašymas:
1,5-2m aukščio pusrutuliškos formos krūmas. Ūgliai ir šakelės plaukuoti. Lapai pailgai elipsiški ar lancetiški, 3-6cm ilgio, standūs, plaukuoti; pirmoje vasaros pusėje jie būna gelsvai žali, paskui viršutinė pusė pasidaro žalia, o apatinė- melsva. Žiedai išsidėstę po du lapų pažastyse, gelsvai balti. Vainikėlis beveik taisyklingas, plaukuotas. Žydi balandžio - gegužės mėnesiais,
vaisiai sunoksta gegužės mėn. pabaigoje birželio mėn. pradžioje. Vaisius- sultinga, daugiasėklė, pailga, tamsiai mėlyna, 6-12mm skersmens valgoma uoga. Sėklos elipsiškos, karpuotos, raukšlėtos. Atsparus šalčiams.
Paplitimas:
Kilęs iš Tolimųjų Rytų ir Sibiro. Savaime Lietuvoje neauga. Auginamas parkuose, sodybose. Dažnas. Lietuvoje Lonicera genties yra daugiau kaip 20 rūšių, auginamų kultūriniuose želdynuose.
Vaistinė žaliava- valgomųjų sausmedžių vaisiai. Žaliavos ruošimo laikas- birželio mėnuo. Uogos renkamos be vaiskočių, kai tik nunoksta(vėliau jos dažniausiai nubyra) ir įgauna tamsiai mėlyną spalvą, o minkštimas- švelnus ir aromatingas. Šviežios uogos laikomos kambario temperatūroje ne ilgiau kaip 3 dienas. Dauguma jų suvartojama maistui arba perdirbama. Kitos pakuojamos į plastikinius maišelius ir laikomos šaldiklyje arba džiovinamos džiovykloje 40-45°C temperatūroje. Išdžiuvusios uogos laikomos popieriniuose maišeliuose sausoje, apšildomoje patalpoje. Tinka vartoti 1-2 metus. Vaisiuose kaupiasi sacharidai(6,0-13,0%), organinės rūgštys(1,0-5,0%), pektinai (iki 1,6%), raugai(iki 0,5%), flavonoidai(0,4-1,8%); vitaminas C(35,0-100,0 mg%), karotinoidai(iki 0,30mg%), vitaminai B1, B2, B6, makro- ir mikroelementai: kalis, natris, fosforas, geležis, kalcis, magnis, varis, silicis, aliuminis, jodas ir kiti.
Vartojimas medicinoje:
Šviežios, šaldytos ir džiovintos uogos vartojamos sergant skorbutu, avitaminozėmis; jos stiprina organizmą, gerina kepenų ir skrandžio veiklą; jomis gydomos kai kurios odos ir akių ligos. Jos naudojamos sudarant dietas aterosklerozės, hipertoninės, skrandžio ir žarnyno ligų profilaktikai ir gydyti.
Liaudies medicinoje:
Vartojamas jaunų šakelių su lapais nuoviras vandenligei gydyti. Kadangi sausmedis veikia antiseptiškai, jo lapų nuoviru skalaujama gerklė sergant angina, o smulkintais lapais barstomos žaizdos.

Kontaktai

Vardas
raimundas
Telefonas
Miestas
Kaunas
El. paštas